Laura

Laura de Rijk

Laura de Rijk

Ik zie mezelf graag als een nieuws- en leergierige, openhartige, creatieve, enthousiaste en speelse jonge vrouw, die daarbij ook empathisch, aandachtig en intuïtief is en over een flinke dosis doorzettingsvermogen en (natuurlijk) eigenwijsheid beschikt. Ik houd ervan om creatieve oplossingen voor problemen te verzinnen, out of the box te denken en nieuwe wegen te ontdekken. Deze kwaliteiten neem ik ook mee in mijn rol als hulpverlener: samen met de cliënt of coachee zoek ik naar wat wél kan, waar de passie ligt en hoe de cliënt zelf op een creatieve en soms ook speelse manier met zijn of haar hulpvragen ervarings- en oplossingsgericht aan de slag kan.

Als kind van een kunstenaar en een gestalttherapeut, is zowel de (helende) werking van kunst als het belang van stil kunnen staan bij gevoelens, gedachten en patronen niet vreemd voor me. Ik heb al vroeg geleerd om open, nieuwsgierig en reflectief naar mezelf en de mensen om mij heen te kijken. Later heeft deze nieuwsgierigheid zich gericht op de mens als geheel: wat maakt een mens nu mens? Welke invloeden hebben (vroeg kinderlijke) ervaringen en overtuigingen op wie je wordt in deze wereld? Na een heftig auto-ongeluk en daarna de ziekte van Lyme, rezen er nieuwe vragen in me op. Hoe beïnvloeden lichaam en geest elkaar? Welke rol speelt ons lichaam in het proces van (geestelijk)ziek worden en genezen? In mij ontstond steeds sterker de drang om kinderen, jongeren en volwassenen te helpen bij bovengenoemde en andere (ontwikkelings)vragen, waarbij ik graag als therapeutisch maatje naast de cliënt sta om samen met hem of haar op zoek te gaan naar wie zij zijn, wat ze willen en hoe ze dat het liefste willen doen.

Laura naast een paard

Naast dat ik graag met mensen werk, werk ik ook mijn hele leven al graag met mijn handen, en ik geniet van zowel tekenen, schilderen, kleien, graffiti spuiten, smeden als timmeren evenveel. Beeldend werken heeft voor mij altijd een therapeutische werking gehad; kunst fungeert voor mij als uitlaadklep voor gevoelens en gedachten, als oefenruimte om te experimenteren met nieuw gedrag en om tastbaar en zichtbaar te maken wat eerder nog in het onbewuste was. In de HBO opleiding tot beeldend therapeut heb ik mogen leren hoe ik kunst nog gerichter kan inzetten bij cliënten ten bevordering van ontwikkeling op emotioneel, sociaal, mentaal en gedragsmatig niveau.

Ik heb een passie voor dieren. In mijn hele leven hebben paarden en andere dieren een grote rol gespeeld; zowel als ‘maatje’ maar ook als wijze leermeesters. In 2012 heb ik tijdens mijn werk als jongerenbegeleider op A.A.I Centrum de Klimop, voor het eerst kennis gemaakt met paarden en honden die doelgericht werden ingezet in de (therapeutische) begeleiding van kinderen en jongeren, en deze ervaring heeft mij ervan overtuigd dat dieren in de hulpverlening soms meer kunnen zeggen en betekenen dan dat wij als mensen kunnen. Nadat ik mijn opleiding tot beeldend therapeut had afgerond, ben ik dan ook direct begonnen aan een opleiding tot Equine Assisted Coach, oftewel, coach met de inzet van paarden (link Equine Assisted Coaching). In november 2020 sluit ik level 1 van deze opleiding af, waarna ik als Equine assisted coach aan de slag mag binnen Praktijk EigenWijsheid. In 2021 wil ik starten met het verdiepingsjaar tot Equine Assisted Kindercoach, zodat ik ook als equicoach nóg beter kan aansluiten bij mijn (hoofd)doelgroep.

Mijn motivatie om anderen te begeleiden in hun emotionele-, mentale-, fysieke en spirituele leerprocessen, komt voort uit een jarenlange eigen zoektocht naar heling en ontwikkeling op al deze vlakken. In mijn leven heb ik een aantal (traumatische) ervaringen opgedaan, die me zowel emotioneel als fysiek behoorlijk hebben uitgedaagd. In mijn zoektocht naar heling, ontdekte ik naast de onschatbare waarde die kunst en paarden voor me hadden, ook de grote kracht van energetisch en spiritueel werken. In 2018 ben ik door natuurgeneeskundige Annemieke Heinst onder andere opgeleid tot Reiki en Shamballa MDH Healer, waarin ik de zogenaamde masters degree heb behaald. Naast dat ik Reiki behandelingen aanbied (al dan niet in combinatie met beeldende therapie en equine assisted coaching) geef ik ook workshops en Reiki en Shamballa MDH inwijdingen op level 1, 2 en 3. Daarnaast werk ik met bepaalde ondersteunende energetische middelen en supplementen, essences en kristallen van onder andere LichtWesen en de Groene Linde. In mijn werk kan ik de cliënt – wanneer dat gewenst is – op energetisch en spiritueel niveau begeleiden bij de (levens)thema’s en hulpvragen die in de beeldende therapie en/of equine assisted coachsessies naar voren komen. Op deze manier kan het proces vanuit een diepere laag aangeraakt worden, wat de effectiviteit van de andere benadelingen kan versterken.