potloden

Kinderen

Kinderen

Probleemgedrag

Stress ervaren

Kinderen hebben het – net als volwassenen – lang niet altijd makkelijk. Kinderen kunnen door allerlei situaties stress ervaren en problemen of probleemgedrag ontwikkelen. Zo kan naar school gaan best ingewikkeld zijn. Niet voor ieder kind is leren gemakkelijk, en ook het sociale contact met vriendjes en vriendinnetjes loopt niet altijd vanzelf. Dit kan zorgen voor onzekerheid en resulteren in teruggetrokken en angstig gedrag of juist heel extrovert, druk en dwars gedrag. Nieuwe kennis aanleren, fouten maken, samenwerken, delen, ‘nee’ durven zeggen en naar de ‘nee’ van een ander luisteren, je inleven in een ander… Het zijn allemaal (sociale) vaardigheden die kinderen zich vaak vanzelf eigen maken, maar soms is er wat hulp bij nodig.

Verwerking

Daarnaast maakt iedereen in zijn leven wel eens heftige dingen mee, en daarop zijn kinderen geen uitzondering. Of het nu om een scheiding, het verlies van een dierbare, een verhuizing, een ongeluk, pesten of nog iets heel anders gaat, sommige ervaringen zijn voor het kind dusdanig heftig – dat als dit niet goed wordt verwerkt – er allerlei problemen kunnen ontstaan.

Veilig en speels

Beeldende therapie

Beeldende therapie is een veilige, laagdrempelige en speelse manier voor kinderen om ook zónder woorden, uitdrukking te geven aan alles wat er in hem of haar omgaat. Het is veel gemakkelijker voor kinderen om in een tekening of kleiwerk uiting te geven aan lastige gevoelens als verdriet en boosheid, dan wanneer ze dit met woorden duidelijk moeten maken. Via het beeldend werk kan op een passende manier toch contact gemaakt worden met deze emoties en gedachtes, zodat ze zichtbaar worden en een plekje kunnen krijgen. Op een speelse manier wordt er gezocht naar waar het kind weer van gaat stralen, waar hij goed in is.Vanuit eigen kracht kunnen we samen zoeken naar passende oplossingen voor de problemen waartegen het kind (of het gezin) aanloopt.

Sessies met paarden

Ook sessies met of bij de paarden kunnen heel helend werken. Paarden oordelen niet, en reageren puur vanuit het nu op het kind. Dit biedt veiligheid, vertrouwen en duidelijkheid. Bij de paarden kan op een bijzondere manier heel goed gewerkt worden aan bijvoorbeeld (zelf)vertrouwen, grenzen aangeven en voor jezelf opkomen, en kan er geoefend worden met ander gedrag. 

Nieuwsgierig? Lees meer over het aanbod van Praktijk EigenWijsheid bij Equine Assisted Coaching en Beeldende therapie.

Een behandeltraject bij Praktijk EigenWijsheid, in de vorm van beeldende therapie en / of sessies bij de paarden, kan helpend zijn als uw kind tegen (een van) de volgende problemen aanloopt:

⦁    (Extreme) onzekerheid, een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen en faalangst
⦁    Geringe weerbaarheid, niet voor zichzelf op kunnen komen en weinig zelfredzaam zijn
⦁    Moeite met grenzen (aangeven en accepteren)
⦁    Pesten en gepest worden
⦁    Te weinig of te veel ruimte innemen
⦁    Het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen, zoals een overlijden, een echtscheiding, of een verhuizing en verlies van vriendjes en vriendinnetjes, etc. ·
⦁    Problemen om in contact te komen en te blijven
⦁    (onverwerkte) rouw- en verlieservaringen
⦁    Als het kind gewoon ‘niet lekker in zijn vel zit’
⦁    Adhd en een korte spanningsboog
⦁    Problemen voortkomend uit een autisme spectrum stoornis
⦁    Moeite om om te gaan met hoogsensitiviteit
⦁    Verdriet en boosheid over (v)echtscheiding van de ouders
⦁    Hechtingsproblematiek
⦁    Piekeren, somberheid, erg naar binnen gekeerde kinderen
⦁    Niet over gevoelens willen of kunnen praten, dicht klappen
⦁    Ontoereikende sociale vaardigheden / laag inlevings- en aanpassingsvermogen
⦁    Moeite om veranderingen te accepteren
⦁    Moeite met structureren, overzicht houden en plannen
⦁    Ook bij problemen die hier niet vernoemt staan, kan je contact opnemen voor de mogelijkheden