Beeldende therapie

Beeldende therapie

Ervaringsgericht

Beeldende therapie is een ervaringsgerichte therapievorm, waarbij je – naast dat je ook praat met de therapeut – vooral bezig bent met het werken met beeldende materialen en technieken. We zoeken altijd naar welke techniek en welk materiaal het beste bij je past, en hierbij kan je denken aan schilderen, tekenen, boetseren, werken met papier, was, krijt, steen, hout, metaal of digitale middelen zoals film en fotografie. In de therapie komen de thema’s die samenhangen met jouw hulpvraag vaak als vanzelf naar boven. Het beeldend werk is in veel gevallen voor zowel kinderen, jongeren als volwassenen, een leuke, veilige en laagdrempelige manier om stapje voor stapje met je gevoel, gedachten en gedrag aan de slag te gaan. Binnen de therapie is er alle ruimte om je te uiten, te experimenteren en te oefenen met dingen die je nu misschien nog niet zo gemakkelijk af gaan.

 

Inzicht krijgen

Het beeldend werk dat ontstaat geeft vaak – evenals de wijze waarop het tot stand is gekomen – een mooie opening om woorden te gaan geven aan hetgeen je bezig houdt. Samen reflecteren we op het werk, op jouw ervaring, en kijken we wat dit voor jou betekent. Hierdoor kunnen inzichten ontstaan, die soms met alleen woorden niet toegankelijk waren geworden. Langzaamaan ga je verbanden ontdekken en verbanden leren leggen tussen de ervaring in de beeldende therapie, en je gevoelens, gedachten, herinneringen, overtuigingen en beweegredenen in je gewone leven. Wat je leert in de beeldende therapie, kan zo ook steeds meer een plekje krijgen in je leven thuis, op school, op het werk en in relatie met anderen. 

Jij bepaalt 

Op deze wijze komt er een veranderingsproces op gang. Soms worden er gevoelens opgeroepen die je niet had verwacht. Gevoelens die eerder nog ‘onzichtbaar’ in het onbewuste waren, kunnen door het beeldend werken zichtbaar gemaakt worden en bewust worden ervaren. Dit kan soms best spannend zijn, en vandaar dat het ook heel belangrijk is dat jij zelf het tempo van de therapie bepaalt, je mag altijd ‘stop’ zeggen.
De ervaringen en gevoelens die naar boven komen, geven de mogelijkheid om weer grip te krijgen op je problemen, er anders mee om te leren gaan of het los te laten. Er ontstaat ruimte voor iets nieuws en uiteindelijk voor evenwicht.

pot met kleurpotloden

 

Ervaring 

Hoe een behandelsessie of traject er concreet uit ziet, wordt bij iedere sessie afgestemd op hoe je er op dat moment bij zit en wat je nodig hebt. We werken altijd vanuit het hier-en-nu, waarbij van te voren opgestelde doelen wel de richting – maar niet de concrete inhoud – van de sessie bepalen. Je hoeft ook helemaal niet ‘creatief’ of een kunstenaar te zijn om voor deze therapievorm in aanmerking te komen. Omdat er op zo veel verschillende manieren beeldend gewerkt kan worden, is er voor iedereen wel een mooie aansluiting voor te vinden. De nadruk ligt namelijk niet op het creëren van mooie dingen, maar op de ervaring, de inzichten die het biedt, en het leerproces.

Wil je met mij overleggen over wat ik voor jou kan betekenen, of wil je je aanmelden? Klik dan hier.